top of page
Yazarın fotoğrafıHola Pilates

BALON BİLGİLER ARASINDA GERÇEK PİLATES

Günümüzün popüler egzersizi olan ve gün geçtikçe de popülerliği artan pilates egzersizi hakkında konuşacağız bugün. Çünkü herkesin aklında değişik ve yanlış tabuları var bu konuda. Duyuyoruz, söyleniyor ve gerçekten bazı değişik diyaloglara da şahit oluyoruz.



Peki neden bu kadar popüler? Aslında buna en iyi cevabı kendisinden eğitim alma dışında bizzat ders alma fırsatım da olan Baps Academy Kurucusu Sevgili Taha Hocam çok anlamlı bir cümle ile söylemişti.

‘İnsan biyomekaniğini en mükemmel şekilde kullanmayı hedefleyen ve en iyi çalıştıran egzersiz metodudur.’



Gerçekten de öyle… kişiye özel ders planlamaları yapılır. Birçok spesifik hareketi bünyesinde barındırır. Kaslarınızı içten dışa çalıştıran başka bir egzersiz metodu yok. Uzun ve güçlü kaslara sahip olursunuz. Amaç sadece kas kütlesini arttırmak değil, güçlenmenin yanında ayrıca kasları uzatarak esnekliğini ve hareket kabiliyetini de sağlamak. Duruşunuzu iyileştirir. Ki bu sizleri daha da özgüvenli yapar, motivasyonunuzu arttırır.


Gelelim şimdi günlük hayatımızda konuşulan ve aslını yansıtmayan genel balon pilates bilgilerine;




  • PİLATES BOY UZATIYOR…

Bir insan günde ortalama 70 kez telefona bakıyor. (Bu bilgi bu arada gerçekten araştırılmış ve test edilmiş, tasdiklenmiş bilgidir) Aynı zamanda masa başında saatlerce çalışıyor. Duruş bozuklukları yavaşça başlıyor zaten, sonrasında ağrılar… Omurgaya binen yük gün geçtikçe artıyor. Pilates hareketlerinde omurlar arasındaki yük azaltılır. Kasılan ve spazma uğramış olan bölge esnetilir ve güçlendirilir. İdeal duruşunuza ulaşmanızda size yardımcı olur. Oturuş pozisyonunuz değiştiği gibi, günlük hayatta uygulamada da daha bilinçli olacaksınızdır. İşte bu durumu da bazıları boy uzama olarak adlandırıyor maalesef…



  • PİLATES TERLETMEZ…

Bu yanlış algıya Pilatesin kurucusu Joseph Hubertus Pilates’in cümlesiyle cevap vermek istiyorum. ‘İyi tasarlanmış, doğru ve dengeli birkaç sıralamayla uygulanan basit birkaç hareket, saatlerce yapılan yarım yamalak egzersizlere ve zorlama, esneme hareketlerine eş değerdir.’ Gerçekten merak ettiğim için soruyorum, amaç terlemek mi? Terlemek eşittir yağ yakmak mıdır? Bu bilgiyi bilimsel olarak kim açıkladı da biz duymadık? Aklımda deli sorular…

Emin olun kendi vücut ağırlığınız ve özel dizayn edilmiş pilates ekipmanları ile yapacağınız her egzersizde nabzınız hep dinamik, nefesiniz hep kesin ve aktif, ders hep akıcı olacaktır.!



  • PİLATES ÇORABI…

Açıkçası ben stüdyomda üyelerimize çorap kullandırtmıyorum. Sebebini de çok severek takip ettiğim Doktor Ali Çiftçi birkaç gün önce sosyal medya hesabında açıkladı. Direk kendisinin açıklaması ile kısaca bende sizlere açıklayayım. Ayak tabanımızın altında binlerce sinir sistemi bulunmaktadır. Ve bu sinirler çıplak ayak ile yapılan egzersizde aktif olarak vücutta yukarıda bulunan kaslara uyarı gönderir. Bu uyarılar sayesinde kas gelişimi sağlanır ve daha hızlı etkileşim olur. Ancak çorap ile yapılan egzersizlerde, bu solanımlar daha yavaş çalışacağından ve uyarılacağından dolayı kas gelişimi de yavaş ilerleyecektir. Bir diğer hususta ayak parmağı eklemlerimizi daha iyi kullanabilmek için çıplak ayak ile pilates yapılmasını öneriyorum. Günlük hayatımızda hiç ayak-parmak eklemlerimizi kullanmadığımızı var sayarsak sizlere ayaklarımızın önemini kısaca anlatmak isterim;


- Dik ve dengede durmayı sağlar ve bundan sorumludur. 26 kemik 30 eklem ve birçok ligament-tendondan oluşur.

- Vücut ağırlığını taşır, ağırlığı tabana yayarak güvenli şekilde duruşu sağlar.

- Hareket etmeyi sağlar, vücudu hareket ettirerek düzenli ve kuvvetli bir kaldıraç görevi yapar.

- Aşırı gelen yükleri karşılar, vücut hareketlerine karşı esnek, dışarıdan gelecek olan etkilere göre de sert tepki verebilir.



  • PİLATES SADECE KADINLAR İÇİNDİR…

İnanılır gibi değil ancak insanların kafasındaki algı maalesef bu. Pilatesin sadece kadınlar için özel tasarlanmış bir spor olduğu düşünülüyor. Ancak şunu unutmayalım ki; Pilatesin kurucusu ve ilk uyguladığı kişilerde erkek… Ayrıca erkeklerin kas kütlesi biz kadınlara göre daha yüksek olup, gelişimi daha hızlıdır. Bu yüzden erkek öğrencilerde, bayan öğrencilere göre daha hızlı bir değişim görmek mümkündür.

Take Action, Never Stop

  • PİLATES ÇEŞİTLİLİKLERİ…

Klinik pilates, medikal pilates, aletli pilates, yer pilatesi… Sanırım bunların hepsini ağızdan ağıza günümüzde duymuşsunuzdur. Arasındaki fark nedir diye soranlarınızda oluyor. Arkadaşlar PİLATES-PİLATES’TİR. İçerisinde o bu şu diye ayrılmaz! Bizler birer rehabilitasyon merkezi değiliz, hele ki bir hastane kuruluşu asla! Pilates özel dizayn edilmiş yardımcı ekipmanlarla yapılan bir egzersiz metodudur. Size bu şekilde söyleyip bir de ekstra ücrete tabi tutuyorlarsa hemen oradan kaçın derim… Biz eğitmenler öğrencilerimize kaslarını güçlendirmelerinde, esnekliklerini arttırmakta ve genel olarak postürel olarak düzelmelerinde ve omurgalarını genç tutmalarında kendilerine yardımcı olabiliriz.



  • PİLATES KİLO VERDİRMEZ...

Öncelikle şunu sormak isterim, asıl amacınız nedir? Zayıflamak mı yoksa güçlenmek mi? Her egzersiz metodunda olduğu gibi pilateste de eğer diyet ile desteklemez iseniz elbette kilo veriminiz olmaz, olamaz. Çünkü bu işin bir kısmını diyet bir kısmını spor üstleniyor. İkisi de bir kombine olur ise değişim kaçınılmaz olur. İnsanların ön yargılarında pilates yavaş spordur, zayıflatmaz, terletmez, kondisyon içermez, ağır antrenman değildir diye bir algı var. Bu algıyı da maalesef biz yarattık. Günümüzde popüleritesi her gün artan bir spor, çevrede birçok deneyimsiz eğitimsiz eğitmen mevcut. Sosyal medyada yansıtılanları insanlar böyle anlıyor. Bunların ne kadar yanlış bilgiler olduğunu gerçekten pilates yaptıran bir eğitmen ile yapar iseniz anlayabilirsiniz. Şunu çok net söyleyebilirim ki; en yüksek kas kütlesine ait bir birey bile pilateste acı terler döker! Denemesi bedava bu arada



  • PEKİ NEDEN TAYT-BRALET...

Tayt ve spor üst kombini yapıştı kaldı üstümüze. Aslında amaç omurganın ders esnasında hareketliliğini kontrol edebilmek, gözlemleyebilmek ve vücudun nötr pozisyondaki en iyi halini görebilmek. (Nötr Omurga: Omurganın üç kavisinin cervical boyun, thoracic sırt, lomber lumbar bölge kavisinin en doğru hizada olduğu konuma denir.) Bu yüzden biz eğitmenler, üyelerimizin bol kıyafet yerine tayt ve spor bra tercih etmelerini istiyoruz. Ki ekipmanlar üzerinde bol alt ve üst tercih etmek onları da yoracaktır.



Sevgiler

Hülya KOCABAŞ



76 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page